luni, 21 iulie 2014

Pate fin de ficat



      De mult timp sunt in cautarea retetei de pate de ficat perfecte. Se pare ca acum am gasit-o cu ajutorul Gabrielei Cara. Ea mi-a dezvaluit o reteta excelenta de pate de ficat la care nici macar nu visam. De cum am citit-o am spus ca trebuie sa o incerc si nu imi pare rau, rezultatul a fost unul pe masura. Din ingrediente simple, cu putina migala si cu muuuulta pasiune pentru bucatarie si incredere in fortele proprii va asigur ca rezultatul este unul deloc de neglijat.

Ingrediente:
  • 500 gr ficat de pui
  • 1 ceapa de marime medie
  • 150 ml smantana lichida pentru gatit
  • 1-2 catei de usturoi, dupa gust
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 lingurita piper
  • 1/4 lingurita nucsoara
  • lapte
  • aproximativ 300 gr unt de buna calitate 82% grasime
Mod de preparare:

    Spalam in mai multe ape ficatul si il curatam de pielite, il asezam intr-un bol si adaugam lapte cat sa il acopere (aproximativ 200ml) pentru o ora. Intr-o craticioara topim 2 linguri de unt (in jur de 25gr) si il lasam pana se face maroniu pe margini, se va obtine o aroma fina de nuca in care calin ceapa tocata fin si presarata cu putina sare pana se inmoaie. Se adauga usturoiul zdrobit si smantana si lasam pe foc inca 5 minute. Se opreste focul si se adauga treptat 1 pachet de unt taiat cubulete si se amesteca pana se topeste.
    Ficatul se lasa la scurs intr-o sita dupa care se pune in vasul de la blender impreuna cu sosul de smantana, sarea, piperul si nucsoara. Se paseaza totul pana rezulta o pasta fina. 
    Trecem pasta prin sita cu ajutorul unei spatule pentru a avea cel mai fin pate, resturile (pielite) se arunca.
    Pasta rezultata, va avea consistenta unei smantani batute, se va turna in forme de dimensiuni mai mici (forme ceramice de sufle sau chiar si borcanele mici precum cele de la mancarica pentru bebelusi) se aseaza intr-o tava in care se toarna apa fierbinte pana la 2/3 din inaltimea formelor si se acopera cu folie de aluminium Se da tava la cuptorul incins la 150 grade pentru 30min.

 Dupa scurgerea timpului se scot formele din apa si se lasa sa se raceasca o ora. Se topeste unt si se toarna in start subtire peste pate pentru a-l sigila si a evita oxidarea, preparatul neavand conservanti. Se acopera cu folie alimentara si se da la frigider pana a doua zi. Nu are valabilitate decat 5 zile, asta daca nu se evapora in guritele celor dragi si care abia asteapta ca mami sa mai gateasca ceva bun!
 Eu nu aveam pregatite forme mici si am preferat sa folosesc o forma mai mare de 1,5 l dar e mai bine cand sunt formele mici pentru ca se evita oxidarea.

Pofta buna!                   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu